Zanim zaczniesz przygotowywać potrawy z Kwasu Chlebowego z Litwy pamiętaj, aby używać tylko naturalnego Kwasu Chlebowego
w szklanej butelce. Przy użyciu takiego kwasu chlebowego powstały sprawdzone, smaczne przepisy, które zamieszczamy poniżej. Tzw. kwasy chlebowe w butelkach plastikowych
są napojami sztucznymi, zawierającymi wiele substancji barwiących, konserwujących, które mogą w znacznym stopniu wpłynąć na pogorszenie jakości przygotowywanej potrawy
zarówno pod względem smakowym jak i jakościowym.
|
|
 |
Biała Kiełbasa w Kwasie Chlebowym
Przygotowanie: 15 minut, gotowanie: 30 - 40 minut, dla 3 - 4 osób |
 |
50 dag białej kiełbasy |
 |
1 L Kwasu Chlebowego w szklanej butelce |
 |
1 duża cebula |
 |
3 ząbki czosnku |
 |
2 łyżki mąki |
 |
4 łyżki masła |
 |
sól, pieprz |
|
Kwas Chlebowy zagotować, włożyć kiełbasę, ząbek czosnku i cebulę pokrojoną w ćwiartki. Gotować na małym ogniu 20 - 30 minut. Przykryć i odstawić na 30 minut. Kiełbasę i cebulę wyjąć z Kwasu. Cebulę przetrzeć przez sitko. Masło stopić, podsmażyć z mąką. Dodać cebulę, resztę zmiażdżonego czosnku, sól i pieprz. Wszystko dodać do Kwasu, ciągle mieszając. Kiełbasę włożyć do Kwasowego sosu i gotować jeszcze 10 minut, kilkakrotnie mieszając. Podawać z ziemniakami, kiszonym ogórkiem, kiszoną kapustą, mizerią.
|
|
 |
Żeberka z cebulą duszone w Kwasie Chlebowym
Przygotowanie: 20 minut, Smażenie i duszenie: 50 - 60 minut, Dla 4 osób |
 |
1,5 kilograma żeberek wieprzowych |
 |
60 dag cebuli |
 |
1 L Kwasu Chlebowego w szklanej butelce |
 |
1-2 ziarna angielskiego ziela |
 |
2 - 3 goździki |
 |
łyżeczka majeranku |
 |
łyżeczka kminku |
 |
5 łyżek oleju |
 |
sól, pieprz |
 |
2 łyżki mąki |
 |
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku |
|
- Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem, obtaczać w mące
- Połowę oleju mocno rozgrzać na patelni. Obsmażyć na nim żeberka ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Cebulę pokroić w krążki. Podsmażyć na pozostałym oleju. Posypać wymieszanymi przyprawami ( goździki i ziele angielskie należy utłuc w moździerzu).
- Mięso dodać do cebuli. Zalać Kwasem Chlebowym. Dusić pod przykryciem 40 - 50 minut. Ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Przed podaniem posypać natką lub koperkiem.
Podawać z ziemniakami lub ryżem brązowym, kiszonym ogórkiem, kiszoną kapustą, lub buraczkami.
|
|
 |
Kiełbasa smażona z Kwasem Chlebowym
|
Kiełbasę i cebulę kroimy w talarki, lekko przyrumieniamy na patelni. Następnie całość polewamy 2 - 3 razy Kwasem Chlebowym i mieszając odparowywujemy nadmiar Kwasu aż zrobi się gęsty sos.
Dodajemy zioła prowansalskie. Sól i pieprz do smaku.
Podajemy z ziemniakami pieczonymi lub puree.
|
|
 |
|
Kwasem Chlebowym w szklanej butelce można podlewać wszelkie rodzaje pieczonych mięs i drobiu. Pieczyste dostaje specjalnego niepowtarzalnego smaku i soczystości.
|
|
 |
Napoje / grzańce z Kwasu Chlebowego
|
Ze wszystkich możliwych sposobów na rozgrzanie się w mroźny zimowy dzień grzaniec z Kwasu Chlebowego jest najbardziej skutecznym i przyjemnym. Mogą go pić dzieci.
Historia grzanego Kwasu Chlebowego sięga czasów pierwszych Słowian. Ponieważ jest to napój rozgrzewający, uważany był za napój leczniczy, który podtrzymywał ludzi na zdrowiu w mroźne dni.
Zanim zaczniesz przygotowanie grzanego Kwasu Chlebowego pamiętaj o następujących regułach:
- Używaj tylko naturalnego Kwasu Chlebowego w szklanej butelce.
- Staraj się nie dopuszczać do zagotowania się Kwasu Chlebowego,
( w wysokiej temp.
zniszczeniu ulegają cenne enzymy i aminokwasy ).
- Kwas Chlebowy należy podgrzewać wolno i ostrożnie.
Możliwym rozwiązaniem jest
podgrzewanie Kwasu w mikrofalówce w krótkim czasie.
|
|
 |
|
Mieszamy Kwas Chlebowy z piwem pół na pół. Pijemy zimne. Napój popularny wśród młodzieży.
|
|
 |
|
150 g Kwasu Chlebowego i 50 g wódki
|
|
 |
|
 |
|
 |
Grzany Kwas Chlebowy na szybko
|
 |
1 L Kwasu Chlebowego w szklanej butelce |
 |
pół łyżeczki mieszanki przypraw do jabłecznika |
|
Przyprawy wsypać do zimnego Kwasu podgrzać na małym ogniu. Odstawić na 30 minut.
Następnie pogrzać i pić jak najprędzej.
|
|
 |
|