Zanim zaczniesz przygotowywać potrawy z Kwasu Chlebowego z Litwy pamiętaj, aby używać tylko naturalnego Kwasu Chlebowego w szklanej butelce. Przy użyciu takiego kwasu chlebowego powstały sprawdzone, smaczne przepisy, które zamieszczamy poniżej. Tzw. kwasy chlebowe w butelkach plastikowych są napojami sztucznymi, zawierającymi wiele substancji barwiących, konserwujących, które mogą w znacznym stopniu wpłynąć na pogorszenie jakości przygotowywanej potrawy zarówno pod względem smakowym jak i jakościowym.

Biała Kiełbasa w Kwasie Chlebowym
Przygotowanie: 15 minut, gotowanie: 30 - 40 minut, dla 3 - 4 osób
50 dag białej kiełbasy
1 L Kwasu Chlebowego w szklanej butelce
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
4 łyżki masła
sól, pieprz
Kwas Chlebowy zagotować, włożyć kiełbasę, ząbek czosnku i cebulę pokrojoną w ćwiartki. Gotować na małym ogniu 20 - 30 minut. Przykryć i odstawić na 30 minut. Kiełbasę i cebulę wyjąć z Kwasu. Cebulę przetrzeć przez sitko. Masło stopić, podsmażyć z mąką. Dodać cebulę, resztę zmiażdżonego czosnku, sól i pieprz. Wszystko dodać do Kwasu, ciągle mieszając. Kiełbasę włożyć do Kwasowego sosu i gotować jeszcze 10 minut, kilkakrotnie mieszając. Podawać z ziemniakami, kiszonym ogórkiem, kiszoną kapustą, mizerią.

Żeberka z cebulą duszone w Kwasie Chlebowym
Przygotowanie: 20 minut, Smażenie i duszenie: 50 - 60 minut, Dla 4 osób
1,5 kilograma żeberek wieprzowych
60 dag cebuli
1 L Kwasu Chlebowego w szklanej butelce
1-2 ziarna angielskiego ziela
2 - 3 goździki
łyżeczka majeranku
łyżeczka kminku
5 łyżek oleju
sól, pieprz
2 łyżki mąki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  1. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem, obtaczać w mące

  2. Połowę oleju mocno rozgrzać na patelni. Obsmażyć na nim żeberka ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu.

  3. Cebulę pokroić w krążki. Podsmażyć na pozostałym oleju. Posypać wymieszanymi przyprawami ( goździki i ziele angielskie należy utłuc w moździerzu).

  4. Mięso dodać do cebuli. Zalać Kwasem Chlebowym. Dusić pod przykryciem 40 - 50 minut. Ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Przed podaniem posypać natką lub koperkiem.

Podawać z ziemniakami lub ryżem brązowym, kiszonym ogórkiem, kiszoną kapustą, lub buraczkami.


Kiełbasa smażona z Kwasem Chlebowym
Kiełbasę i cebulę kroimy w talarki, lekko przyrumieniamy na patelni. Następnie całość polewamy 2 - 3 razy Kwasem Chlebowym i mieszając odparowywujemy nadmiar Kwasu aż zrobi się gęsty sos. Dodajemy zioła prowansalskie. Sól i pieprz do smaku. Podajemy z ziemniakami pieczonymi lub puree.
Pieczenie mięs
Kwasem Chlebowym w szklanej butelce można podlewać wszelkie rodzaje pieczonych mięs i drobiu. Pieczyste dostaje specjalnego niepowtarzalnego smaku i soczystości.
Napoje / grzańce z Kwasu Chlebowego
Ze wszystkich możliwych sposobów na rozgrzanie się w mroźny zimowy dzień grzaniec z Kwasu Chlebowego jest najbardziej skutecznym i przyjemnym. Mogą go pić dzieci. Historia grzanego Kwasu Chlebowego sięga czasów pierwszych Słowian. Ponieważ jest to napój rozgrzewający, uważany był za napój leczniczy, który podtrzymywał ludzi na zdrowiu w mroźne dni. Zanim zaczniesz przygotowanie grzanego Kwasu Chlebowego pamiętaj o następujących regułach:
  1. Używaj tylko naturalnego Kwasu Chlebowego w szklanej butelce.

  2. Staraj się nie dopuszczać do zagotowania się Kwasu Chlebowego,
    ( w wysokiej temp. zniszczeniu ulegają cenne enzymy i aminokwasy ).

  3. Kwas Chlebowy należy podgrzewać wolno i ostrożnie.
    Możliwym rozwiązaniem jest podgrzewanie Kwasu w mikrofalówce w krótkim czasie.
Kwas Chlebowy z piwem

Mieszamy Kwas Chlebowy z piwem pół na pół. Pijemy zimne. Napój popularny wśród młodzieży.
Kwas Chlebowy z wódką

150 g Kwasu Chlebowego i 50 g wódki
Grzaniec staropolski z Kwasu Chlebowego
4 butelki 0,5 litrowe Kwasu Chlebowego w szklanej butelce
1 laska cynamonu
1 liść laurowy
6 goździków
1 mała pomarańcza, lub imbir mała łyżeczka, lub 5 pokruszonych strąków kardamonu
Wymieszać Kwas Chlebowy w dużym rondlu, dodać liść laurowy, utłuczone w moździerzu cynamon i goździki. Dodać startą skórkę z pomarańczy. Podgrzać nie doprowadzając do wrzenia, po ogrzaniu, odstawić i przykryć. Odstawić na 30 minut. Następnie podgrzać wszystko na wolnym ogniu, przecedzić przez sitko i podawać. ( można dodać wódki lub spirytusu )
Znakomity jest też podawany na zimno w upalne dni.

Grzany Kwas Chlebowy z żółtkami
1 L Kwasu Chlebowego w szklanej butelce
3 łyżeczki cukru
2 żółtka
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczki wanilii
1 łyżeczki proszkowego cynamonu
Należy utrzeć z żółtek i cukru "kogiel mogiel". Podgrzać Kwas Chlebowy z wanilią, cynamonem i cukrem waniliowym.
Podgrzany Kwas Chlebowy powoli wlewać do "kogla mogla" mieszając nieustannie.
Podawać na ciepło, znakomite z odrobiną wódki lub spirytusu.

Grzany Kwas Chlebowy na szybko
1 L Kwasu Chlebowego w szklanej butelce
pół łyżeczki mieszanki przypraw do jabłecznika
Przyprawy wsypać do zimnego Kwasu podgrzać na małym ogniu. Odstawić na 30 minut. Następnie pogrzać i pić jak najprędzej.